Çağımızda, pek çok alanda olduğu gibi aile yapımızda da birçok değişim ve dönüşüm olmuştur. Milenyum çağı hayatımıza pek çok kaos ve karmaşa getirmiştir. Ailenin yapısı, işleyişi ve cinsiyet rollerini değişmiştir. Bazı aileler bu duruma uyum sağlamış, bazılarıysa geleneksel aile yapılarını bozmak istemeyip değişime direnmiştir.
Aile hukuku gereği eşler, birbirine iyi günde kötü günde bir ömür bir arada yaşamayı, toplumun kabul ettiği şekilde mutlu çocuklar yetiştirip neslin devamını sağlamaya çalışır. Aldatma ise eşlerden biri ya da her ikisinin birden evlilik dışı bir partnerle gizli bir ilişki yürütmesi anlamına gelir.
Peki sadakatsizliğe maruz kalan kişi neler hisseder?
-Kişinin kendine olan saygısı azalabilir.
-Artık aynı kişi olamam, eskisi gibi değilim düşünceleri olabilir.
-Ben ne yaptım da bunlar benim başıma geldi gibi suçluluk duyguları hissedebilir.
-Aldatılan kişinin başka insanlarla olan bağı kopabilir ya da azalabilir.
-Aldatan eşe, aldattığı kişiye ve kendine öfke duyabilir.
-Yetersizlik duygusu, umutsuzluk ve çökkünlük hissedebilir.
Sadakatsizlik sonucunda bazı çiftler boşanmaya karar verirken bazıları evliliklerini devam ettirmektedir. Her iki durumda da psikolojik destek almak gerekir. Evliliğe devam eden çiftler evliliklerini sürdürmek için, ayrılan çiftler de yeni hayatlarına uyum sağlamak, yaşadığı travmanın etkilerini silebilmek için konuyla ilgili çalışan ruh sağlığı uzmanlarına başvurabilir.
Ayşegül Tetik Bankoğlu
Psikolojik Danışman-Aile Danışmanı